Het Nationaal Groeifonds reserveert 125 miljoen euro voor een nieuw Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie om de komende tien jaar de transitie naar proefdiervrij onderzoek te versnellen. Dit kan leiden tot veiligere, effectievere en betere behandelingen met minder dierenleed. Ook is het UMC Utrecht betrokken bij het Deltaplan Valorisatie en bij het project DUTCH, twee andere aanvragen waarover de commissie van het Nationaal Groeifonds positief heeft geadviseerd.
Het Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie (CPBT) wil met de bijdrage van het Nationaal Groeifonds de transitie naar proefdiervrije biomedische innovaties versnellen. Dit zal economische en maatschappelijke winst opleveren: betere geneesmiddelen en minder dierproeven.
Slechte voorspeller en dure ontwikkeling
Steeds vaker blijkt dat de resultaten verkregen uit dierproeven maar beperkt of zelfs helemaal niet vertaald kunnen worden naar de mens. In negen van de tien biomedische ontwikkelingstrajecten blijkt pas tijdens de studie met patiënten dat dierproeven niet de therapeutische werking in de mens voorspellen. Dat maakt ontwikkeling van nieuwe medicijnen miljarden duurder en zorgt voor onnodig dierenleed. Jaarlijks worden er alleen al in Nederland 450.000 dierproeven uitgevoerd. Dit aantal is de afgelopen tien jaar niet gedaald.
Nieuw centrum voor revolutionaire verandering
Het CPBT wil samen met een groot aantal nationale en internationale partijen een centrum realiseren voor het ontwikkelen en verspreiden van proefdiervrije innovaties en expertise. Het CPBT wil zich gaan richten op transitietrajecten op het gebied van onder andere ALS en taaislijmziekte. Het CPBT is van plan om de ontwikkelde methoden, tools en expertise samen met onderzoekers en bedrijven te implementeren. Het nieuwe centrum wil onderwijs, trainingen, advies en ondersteuning leveren om daarmee de acceptatie en gebruik van proefdiervrije biomedische innovaties te versterken. Het CPBT wordt een integraal programma dat de transitie naar proefdiervrij versnelt en het verdienvermogen van Nederland gaat versterken.
Maatschappelijke en economische impact
Prof. Wouter Dhert van het strategisch thema Life Sciences van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht zegt als een van de initiatiefnemers van het CPBT: “We zijn er enorm trots op dat het Groeifonds geld reserveert voor dit prachtige initiatief en we zullen de komende periode onze plannen aanpassen, zodat we daarna echt van start kunnen gaan. Als wij laten zien dat economische meerwaarde gekoppeld kan worden aan betere translatie van biomedische innovatie naar de patiënt met als resultaat minder proefdieren, zal Nederland een unieke leidende positie in de wereld innemen.”
Prof. Jeroen Pasterkamp, één van de initiatiefnemers vanuit het UMC Utrecht, benadrukt dat de ontwikkeling van transitiekennis niet alleen zal bijdrage aan een enorme versnelling van de ontwikkeling van efficiënte geneesmiddelen voor aandoeningen zoals ALS en taaislijmziekte in het lab: “Het zorgt er ook voor dat deze medicijnen sneller beschikbaar komen voor de patiënt.”
Multi- en interdisciplinair onderwijs
Binnen dit project draag het UMC Utrecht ook bij aan nieuw multi- en interdisciplinair onderwijs, gericht op innovaties in proefdiervrij onderzoek. Hiervoor wordt bijvoorbeeld het huidige studentenlaboratorium ‘Bachelor Research Hub’ uitgebreid, zodat studenten kunnen meewerken aan de ontwikkeling van nieuwe in vitro ziektemodellen voor een snellere translatie van nieuwe geneesmiddelen richting de patiënt.
Het UMC Utrecht is nu partner in alle goedgekeurde en geselecteerde projecten binnen het thema Gezondheid en Zorg in de drie NGF-rondes. Dit zijn naast DUTCH en CPBT uit deze ronde Health-RI en RegMedXB uit de eerste ronde en Biotech Booster, Oncode-PACT en PharmaNL uit de tweede ronde. Het UMC Utrecht is ook consortiumpartner in NXTGEN HIGHTECH.
Het UMC Utrecht is ook partner in de volgende projecten waarvoor het Nationaal Groeifonds middelen beschikbaar stelt of reserveert:
Digital United Training Concepts for Healthcare (DUTCH)
DUTCH is gericht op het toekomstbestendig opleiden en ontwikkelen van zorgprofessionals. Het project richt zich op de overgang van learning on the job naar learning off the job met behulp van simulatietechnieken. Het doel is om 50% van het praktijkonderwijs in zorgopleidingen aan te bieden via fysieke en/of virtuele middelen. DUTCH richt zich met name op de disciplines anesthesiemedewerker, operatieassistent en radiologisch laborant. Het DUTCH project heeft 132M euro toegekend gekregen, waarvan 84 nog voorwaardelijk. Voor het UMC Utrecht betekent dit een kleine 4M euro aan subsidie met een kleine 1M euro aan eigen bijdrage.
Deltaplan valorisatie
Dit is een project gecoördineerd door UNL (de universiteiten van Nederland) dat streeft naar een versnelling van de overgang van onderzoek naar toepassing van nieuwe kennis, met als doel de maatschappelijke impact van Nederlandse kennis te vergroten. Het omvat een cultuurverandering, ondersteuning van onderzoekers bij valorisatie-activiteiten en de ontwikkeling van een systeem voor kennisgebruik in onderwijs en onderzoek.
Over het Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie
Het Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie (CPBT) is een initiatief van de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht, de Hogeschool Utrecht en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het initiatief kent een groot aantal landelijke publieke en private partners. Het groeifondsvoorstel is ingediend door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.